dimarts, 5 de gener del 2010

El molí del Quisi

Vista general de la restauració del Molí del Quisi. (S.XV-XVI)

Durant l'edat mitjana es contruiren molins de roda horizontal, com aquest, en llocs on hi havia possibilitat de dispondre d'un curs d'aigua més o menys regular al llarg de l'any. En el cas del molí del Quisi, es disposava d'una bassa d'uns 1500 m3 que rebia les aigües del barranc de Paratella i d'algunes rambletes desviades de manera que s'alimentava, una volta plena, al cup de forma continua.

El cup, d'uns 11 m. de profunditat.

El funcionament del molí consistia en que l'aigua baixara a través del cup a pressió i anara a parar a la roda a través de la "segítia" o conducte xicotet de fusta que dirigia l'eixida de l'aigua cap a les pales de la roda. Aquestes rodes s'ubicaven per davall terra. Una vegada l'aigua havia passat per la roda era conduida per una embellonada que travessa la sala gran cap al barranc.

Segitia i lloc on s'ubicava una de les rodes.

Embellonada per on eixia l'aigua després de fer rodar les pales.

Els molins fariners foren molt importants per al desenvolupament de l'economia dels senyors feudals que tenien els drets exclusius de l'explotació. L'activitat d'aquest es va allargar fins ben entrat el segle XX quan en 1930 van ser desmantellades les moles per a dur-les al poble, al Molí de Miguel Ivars. A partir d'ací se li va donar un ús agrícola a la construcció.


Mola de pedra.

L'organització originària i bàsica del molí del Quisi estava formada per la bassa, el cup, la sala gran i la torre del molí. Posteriorment, com a conseqüència de les grans transformacions agrícoles de finals del segle XVIII, es van anar afegint a aquesta estructura noves dependències com ara el llar, el forn, corral i una cambra dalt de la sala gran del molí, modificant aleshores el primitiu accés a les cambres de la torre.
La sala de les moles, és un espai de base quadrada i poca amplitud, situat a la planta baixa de la torre del molí. Allotjava dues moles, la gronsa, el farinal i la resta de mecanismes. El moviment de rotació de la roda hidràulica es transmetia mitjançant un arbre de fusta i ferro a la mola superior que era la que corria mentre que la mola de baix era fixa.

Espai de comunicació entre la sala gran i sala de les moles.

La sala gran del molí es tracta d'una estructura de volta on s'enmagatzemava el blat i la farina i on es disposaven els atifells. La seua altura venia condicionada també per a permetre la comunicació de la cambra de les moles amb la resta de cambres de la torre la quals es feia per un buit amb una escala de gat.
La torre del molí del Quisi està parcialment excavada en la vessant del terreny i, a diferència d'altres molins d'aigua, té una estructura desenvolupada amb gruixuts murs de contenció que fan de contrafort. Aquesta estructura li confereix una gran resistència i estabilitat per a suportar l'espenta del talús de terres i les pressions de l'aigua del cup.

Vistes de la torre des d'on s'ubicava la bassa.

El sistema constructiu utilitzat al molí emprava una tècnica a basse de bòvedes que es recolzaven sobre sòlids murs de mamposteria ordinària de quatre pams de gruixa. Les voltes estan contruides amb pedres mampostes i abundant morter de calç que es sustentaven mitjançant un cimbrat de canyes. Aquesta forma de contrucció d'orige medieval també la podem trobar en l'estructura bovedada de la casa del Tros de les Calsides (Segles XVI - XVII)

Entrada a la planta superior de la torre.

Font: Aquesta informació està extreta de l'article de Antoni Banyuls i Pérez publicat en el llibre de Festes de Benissa de l'any 1993.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempre molt bon article Alvaro, ací deixe un enllaç d'una notícia interessant que pot complementar-lo una miqueta. Ja que descriu breument que s'ha fet i que vol fer-se amb el molí del Quisi.

http://www.infobenissa.cat/noticies/general/les-obres-de-rehabilitacio-del-moli-del-quisi-comencaran-en-breu/

I ací un enllaç al blog de Nelia Higueras amb fotos del molí abans de restaurar-se, que donen una xicoteta idea del lamentable i ruinós estat en que es trobava:

http://neliah.wordpress.com/2009/07/23/moline-blat/

Xavi

cpxondo ha dit...

No sé com ho fas, però em segueix sorprenent la incultura que tinc sobre el meu propi poble. Ni idea de que existia un molí.

Salut, xicon

Anònim ha dit...

David, el passat, 13 de novembre van fer una excursió per ensenyar-lo, el mal oragte va fer que només menys de vint persones participaren en ella. Ahí tens la notícia.

http://www.infobenissa.cat/noticies/general/el-diumenge-passat-va-tindre-lloc-lexcursio-al-moli-del-quisi/

Xavi

Anònim ha dit...

Jo cada dia estic més content de tot (i tipitim, tipitim...):

"Les argelagues floriran,
i no quedarà racó, ni aigüera, ni forat, que no recórrega espigolant les traces de temps passats (eixes veus que encara ameren parets, cambres i terrats)"

Elx, 9 de Gener, de 2010. Te'l regale, pequenyo, que fa molt de fred i la poesia escalfa l'esperit. Pel cos van millor les rabasses d'olivera.

Anònim ha dit...

Hola Alvaro,
muy interesante tu articulo. Me encanta que estes documentando todo eso.

Thomas