dilluns, 16 de març del 2009

La Torre del Gerro.

La Torre del Gerro. Les Rotes, Xàbia.

La torre del Gerro es troba al sud del municipi de Dénia, fitant amb Xàbia, cap al final de la carretera de les Rotes. Es tracta d'una torre amb una posició privilegiada, des de la que es pot controlar pràctiament tot el trànsit marítim del Golf de València. L'accès a aquest paratge s'ha de fer caminant, tot i que és possible acostar-s'hi en cotxe fins a uns 300m per una pista empolada que atravessa l'urbanització on es troba.


La Torre des del camí d'accés.

La torre, d'estil renaixentista i construida probablement al segle XVII, és una de les edificacions més singualars de la costa. Consta d'un cos troncocònic dividit en dos parts. Les dues entrades de la torre estan bastant elevades del nivell de terra (uns 2m) i al capdamunt de cadascuna hi ha un matacà de pedra tosca. Segurament s'accedia a la fortificació fent ús d'una escala que en qualsevol moment es podia retirar per evitar l'asedi. Una vegada dins es pot pujar a les plantes superiors , ajudats per una corda però amb dificultat, a través d'un estret forat. En la part que dona a la costa vegem l'escut d'armes de Carles V.

El seu nom, gerro, li ve per la forma de gerra o pitxer que té. La seva funció era la vigilància de la costa per anticipar possibles atacts berberiscs de l'època.

8 comentaris:

cpxondo ha dit...

L'altre dia em vaig enterar de que denieros i xabieros estan picats per la torre del gerro. Coses que descobreixes en un dia de festa, xD!

Álvaro ha dit...

No ho sabia...Deu ser algo així com Benisseros i Senijeros per la pedra del Riberer. Veges tu!

garrotipadur ha dit...

Sí,estàn picats per la torre i per la cova tallada ja que està a dénia però els de xàbia diuen que també es pertany a ells.

Álvaro,una pregunteta,com es posen els enllaços per a que apareguen amb lo de les actualitzacions??

Anònim ha dit...

Hola, una pregunta: algu sap de aon ve lo de Denieros descarats i Xabieros desculats?

Gracies.

Jim

Álvaro ha dit...

Jim, açò és el que he trobat furgant per internet...Veges si et val!


"pdta desculada: Según lo que me contó mi abuelo los habitantes de Xabia (Javea) tenían envidia de los de Denia porque el Montgó es más bonito en Denia que en Xabia, cosa completamente falsa porque la cara más bonita el Montgó es la de Xabia. Se les ocurrió atar una "llata" (la "llata" es
como llaman allí a la pleita hecha con hojas de palma del palmito para hacer sombreros de palma aunque les decían sombreros de paja) a una parte del Montgó para darle la vuelta, pero en el tirón se rompió la "llata" y se cayeron de culo, de ahí el nombre de "desculats". Pero evidentemente eso es falso porque el Montgó desde Xabia es mucho más bonito que desde Denia :-) . La verdad es que es precioso desde los dos sitios."

Jim ha dit...

Hola Alvaro, moltes gracies per la molestia, la veritat es que es curios i sempre es bo saber estes coses, pero lamente no estar d'acord amb tu ja que pera mi es mes bonica la part de Denia, a pesar dels varios intentos de cremarlo, de totes maneres la part de Xabia tambe te el seu encant, mes montanya tipo Canyo del Colorado.

Gracies un altra vegada.

Jim (Un Deniero vivint a Benidorm)

Álvaro ha dit...

No Jim... El comentari que T'he deixat no és la meva opinió (Jo ho haguera escrit en valencià...) És un altre comentari que m'he trobat per internet,i per això l'he posat entre cometes.
A mi em sembla bonico mires per on el mires.
Salut!

JOSE FEMENIA CATALA ha dit...

Els de dénia son els descarats perque van caure de tos