dilluns, 23 de febrer del 2009

Riurau o naia ?

Caseta amb naia. Canor.

Sovint solem confondre la naia amb el riurau o simplement emprem la paraula riurau per a referir-nos a qualsevol de les dues construccions. Però són dos elements diferents.
El riuraus, sobretot els de major nombre d'ulls, solen disposar-se separats de la vivenda, al sequer, tot i que els trobarem en major proporció adosats lateralment a la vienda. En qualsevol dels casos, la seva orientació sempre serò cap al sud.


Naia en primer pla i riurau al fons.

La naia: lloc d'esbargiment.

Pero si hi ha un element que diferencia clarament el riurau de la naia son els seus acabats i l'us que se li dona a aquest element arquitectònic.
En el riurau tenim el sostre de canya sense pelar i a l'aire; el sòl, generalment, de terra; les parets amb la pedra a l'aire o mig lluïda, arreu. Encara que a la Marina hi han riuraus amb molt bons acabats hi ha que dir que, per norma general, no importa tant l'estètica de la construcció com és en el cas de les naies.

Sostre de canya del riurau.

En la naia, en canvi, trobarem sempre que el sostre s'ha lluït per a tapar les canyes, el terra sol estar empedrat o empisat amb taulells, rajoles, etc; i les parets lluïdes i emblanquinades.

Empisat de la naia. (Caseta de Pinos)


Detall dels taulell de fang.

En quant a l'us que se li dona al riurau cal dir que originalment fou per guarir la pansa de les rosades i el mal oratge durant el proces d'assecat. Com que aquestes tasques de camp ja quasi s'han abandonat per complet, avuí els vells riuraus acompleixen la funció de cobert on deixar els trastos.

Riu rau amb la pedra lluïda i sol empedrat. (Calp)

Riurau adosat a la vivenda (Calp)

En els xalets de les modernes urbanitzacions s'ha reproduït el model de naia de la casa de camp tradicional, i incorpora els mateixos tres usos que s'han destacat anteriorment: protecció, ornat i esbargiment.

5 comentaris:

Vent d Cabylia ha dit...

Com gaudisc amb les teues explicacions! Gràcies.

Sfrazzera ha dit...

Si.......jo tinc naia, i només un ullet, però es veu la mar..que ja es prou!!Mira, gràcies per l´explicació, per que exactament no en sabia la diferencia exacta. Sabía que la naia era més moderna, i que se posen els bardos de rajola i avant, i se posen normalment vigues de fusta, però no de mobila, com la d´abans!!Eixa si que era bona!Ja podía estar cremant i cremant que res!!Ahi aguantava com un xoto!!!
El pròxim post que siga de la matança del cerdo a la nostra comarca.....com es feia abans, i com es continua fent a Laguar!!
Un beset gran

cpxondo ha dit...

Ie! Tota la vida pensant que tenia un riurau en la caseta i ara resulta que un cosa és la naia i l'altra el riurau. Que seria de la terreta sense tu!

Jose ha dit...

No sabia que puguera haver tanta confusió.

Naia = Portxo
Riurau = Magatzem

No?

Per cert, també he vist més d'una naia sense sostre, només amb una bardissa.

garrotipadur ha dit...

tampoc tenia n'idea de que eren dos coses diferents i que s'anomenaven així,gràcies álvaro