dimecres, 22 d’abril del 2009

Ermita del Pla de Petracos

Eremita del Pla de Petracos

Aquesta ermita de planta quadrangular i porta en arc de mig punt es troba al Pla de Petracos. Concretament molt a prop de la venta de Corella, a l’encreuament amb la carretera que va a la Vall d’Ebo. Davant l'era de la venta creixen unes boniques i centenàries carrasques.
Sembla que l’ermita fou construïda per tal que els habitants de Petracos no hagueren de desplaçar-se al poble per a assistir als servicis religiosos de l’època. Però sabem que els motius de la seua construcció mai varen arribar a la seua finalitat.

Detall de la façana.


Hi ha molt poques dades (cap ?) sobre l’època concreta en la que fou construïda tot i que pel seu estil es veu que és romànic. El que sí es sap és que cap a l’any 1870 el sacerdot de Castells decidí recollir fons per tal d’acabar-la però aquestos varen ser robats. Després d'aquesta desil•lusió el sacerdot no sols va deixar de banda el projecte sinó també el poble.
Ara, l’ermita en runes, ha perdut la coberta (o tal volta mai fou construïda) i al seu interior creixen figueres i plantes reptadores. A la façana creixen paret amunt dos ceps que semblen desafiar les lleis de la gravetat. La porta està parcialment tapiada amb pedres i, pel finestrò que varen fer, sembla que l'ermita fou aprofitada com a casup o corral.



Porta tapiada.

Per a mi fou una sorpresa trobar-me-la al bell mig d'un bancal com si fos producte del conrreu de l'amo del terreny però, si voleu anar a veure-la podeu aprofitar el primer cap de setmana de setembre. Fan una festa que consta d’un soparet i revetlla, el dissabte, i el diumenge ix la romeria de la Verge des de Castells fins Petracos. Es celebra una missa i tot seguit, com mana la tradició es menja paella a les casetes o baix de les carrasques d'enfront la venta.

4 comentaris:

cpxondo ha dit...

Ie xicon! M'hauràs d'explicar com t'ho has fet per a trobar-te amb la mig església esta, perquè dins d'un bancal... a xavo!

santi ha dit...

Bon post! Mala netejada li han pegat! Informació poca, no? Més val això que res...aixina manté cert misteri i d´ací uns anys quí sap si no es contarà alguna llegenda...
Au!

Álvaro ha dit...

Santi, aquestes fotos les vaig fer la primera vegada que la vaig vore, en Maig del 2005... Tal volta ara no estiga la pedra tan a la vista. És cert, com ja et vaig dir, informació poca. Almenys en la red.
Salut!

Jordi ha dit...

I jo he llegit el teu comentari de rebot!

Moltes gràcies, però això és una història tancada, i molt de gust!